ילדי שדרות מגלים את הטבע

ילדי שדרות מגלים את הטבע

עיריית שדרות, בשיתוף איגוד ערים לאיכות סביבה נפת אשקלון, מובילה את פרויקט "שדרות הטבע", פרויקט לחינוך סביבתי מבוסס מקום בתמיכת המשרד להגנת הסביבה. אלפי ילדי גנים ובתי-ספר כבר סיירו במהלך שנת הלימודים שהסתיימה אתמול ב"גבעת הכורכר", בנחל שדרות ובמקומות נוספים בעיר אותם לא הכירו.

בעשורים האחרונים, לאור המצב הביטחוני בשדרות, תושבים רבים התסגרו בקרבת מרחבים מוגנים בבתים ובמוסדות החינוך. בשל כך, נוצר ריחוק מהטבע ומהמרחבים הפתוחים ולפיכך התעורר הצורך ליצור חיבור מחדש בקרב ילדי העיר. 'שדרות הטבע' הינה תוכנית מטעם אגף החינוך בעיריית שדרות והמחלקה לחינוך באיגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון שנועדה להטמיע חינוך סביבתי מבוסס מקום. התוכנית פועלת בתמיכת המשרד להגנת הסביבה. מטרת התוכנית היא לחזק את החוסן האישי והקהילתי דרך החיבור לטבע בסביבה הקרובה בתוך העיר ובשוליה. כמו כן, במסגרת הפרויקט, הוכרזו 5 אתרים של טבע קהילתי ברחבי העיר. בכל אתר, התקיים בשנה האחרונה תהליך חינוכי קהילתי לטיפוח ועיצוב המרחב בהובלת התושבים המקומיים. באביב האחרון יצאו יותר מ- 3,000 תלמידי בתי הספר היסודיים לסיורים באתרים השונים ב'שדרות הטבע'. הסיורים התקיימו בהדרכת מדריכים של החברה להגנת הטבע וזאת על מנת לחשוף את המורים והתלמידים למקומות כדי שהם יוכלו להוסיף ולהגיע אליהם באופן עצמאי במהלך כל השנה.

כצעד ראשון בתהליך חשיפת המקומות לציבור התקיימה השתלמות מורים בנושא והמורים בביה"ס 'גיל רבין' חקרו על כל מקום ומקום: אספו ידע רלוונטי, ראיונות עם תושבים מקומיים ואנשי מקצוע , הכינו פעילויות מותאמות, תמונות וסרטונים והפיקו "כרטיס מקום" לכל אתר – הכרטיסים יופצו בין מנהלי בתי הספר והציבור כולו וישמשו בסיס להכרות עם המקום. 

בנוסף, גם ילדי הגנים השתתפו במיזם – 20 גנים שהשתתפו והחלו לסייר במקומות שקרובים אליהם ליד הגן. כלומר, הילדים יוצאים לטבע, רצים, מריחים ומתפעלים מיופי הבריאה ולאחר מכן חוזרים לגן שמחים ומלאי חוויות. גם בסיורים הללו, ליוו את הגננות מדריכים של החברה להגנת הטבע ולאחר מכן הגננות עברו השתלמות על מנת להדריך את הילדים ולגרום להם לרכוש ביטחון וכלים.

בין המקומות שהוכרזו כ'שדרות הטבע' ניתן למנות את גבעת הכורכר שנמצאת במרכז השכונות החדשות בשדרות. מדובר על 90 דונם של צמחי בר ריחניים, חלקם נדירים מאוד ובסכנת הכחדה, קיני ציפורים, לטאות, קיפודים ופרפרים. כמו כן, ישנו גם את שביל שדרות שנמצא ממש בסמוך לקצה הצפון מזרחי של העיר ונפרס מרחב נחל שקמה. 'פארק הקיימות' הוא שטח פתוח הנמצא בין רחוב השקד לרחוב העלייה. בנוסף, בבניין החמסה המיתולוגי בשכונת נאות אביב מתקיים תהליך של פלייסמקינג- עיצוב סביבתי של המרחב הציבורי על-ידי התושבים המקומיים. לבסוף, קיים גם נחל שדרות שמסביבו קיימת חורשת אקליפטוסים וערוץ נחל שיתפוני שנמצא בשכונת נאות אשכול.

ראש העיר, אלון דוידי: "התברכנו בשדרות בטבע פורח, מרשים ומגוון! מטרתנו היא לקדם ולפתח תוכניות ופרויקטים חינוכיים שיותאמו לכלל הגילאים וזאת תוך דגש על חינוך סביבתי ולימודי. באמצעות פרויקט 'שדרות הטבע' אנו מחזקים את החוסן הנפשי של ילדינו תוך חיבור אל הטבע הקיים בסביבתנו. תודה רבה לאגף החינוך בעיריית שדרות ולאיגוד ערים לאיכות סביבה נפת אשקלון על העבודה המבורכת".

מ"מ ראש העיר ומחזיק תיק החינוך, אלעד קלימי: "אתרי הטבע בשדרות, מהווים מקום לחינוך סביבתי לימודי להעצמה והטמעת נושאי הסביבה והחקלאות. כמו כן, חיזוק ערכי שמירה על הטבע והסביבה, דרך שמירה על הקשר בלתי אמצעית לאדמה ולחיבור אמיתי לטבע, לאדמת ארץ ישראל ולהגשמת הציונות בהתגלמותה, ומייצרת חוסן ועוצמות בקרב התלמידים. יישר כוח לראש העיר, על קידום הפרויקטים והקצאת המשאבים להצלחתם. תודה לצוות אגף החינוך, למנהלים וצוותי ההוראה בבתי הספר, על העבודה הנפלאה במימוש הרעיון".

 

  • צילומים: עיריית שדרות ואיגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *