לראשונה באשכול נגב מערבי: מפעל לטיפול בפסולת חקלאית מפלסטיק
במהלך פורץ דרך וחדשני נחתם השבוע הסכם בין אשכול נגב מערבי וחברת "רודד תעשיות מחזור". למהלך השלכות סביבתיות, כלכליות וחברתיות כאחד כשבמסגרתו יוקם בנגב המערבי מפעל לטיפול בפסולת חקלאית מפלסטיק ובכך יהווה פתרון חשוב לצמצום השלכת פסולת מסוג זה במרחב. מעבר לבשורה הסביבתית, האשכול ורשויותיו שותפים לרווחים הכספיים מפעילות החברה בארץ ובעולם.
השימוש במוצרי פלסטיק הולך וגובר. בחקלאות נעשה שימוש רב בפלסטיק למטרות שונות: כיסוי חממות, חיטוי קרקע, צנרת השקיה ודישון, מכלים לחומרים שונים וכד'. המצב הנוכחי של הצטברות פסולת פלסטיק מפעילות חקלאית בהיקפים גדולים מייצר מפגע סביבתי ללא
פתרון. ככלל, רק כ- 9% מכלל הפלסטיק בעולם – ממוחזר.
אשכול נגב מערבי, הכולל 10 רשויות מקומיות, בהן הערים שדרות, נתיבות ואופקים, ביצע מיפוי מקיף באשר לנושא הפסולת החקלאית שבשטחו. במסגרת המיפוי נבדקו 2 זרמים עיקריים: זרם הגזם החקלאי וזרם הפלסטיק. בכל אחד מהישובים נבדקו כמות הדונמים המעובדים, סוג הגידולים המעובד והפסולת הנוצרת כתוצאה מהתהליך. המדובר בלמעלה מ- 120,000 טון בשנה, מהם למעלה מ-6,000 טון שהינה פסולת פלסטיק. בדיקה מקבילה שנערכה בשטח הראתה שמצאי האתרים שיכולים לתת מענה לזרמי הפסולת החקלאית קטן עד אינו קיים.
הצוות המקצועי של האשכול, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, הגיע למסקנה כי יש להקים מתקנים לטיפול בזרם החקלאי עבור יישובי האשכול וזאת על מנת לתת מענה זמין, קרוב וישים. האשכול קרא ליזמים שונים להציג את הטכנולוגיות לטיפול בפסולת החקלאית ובחן את הישימות הטכנולוגיות, כמו גם את התוכניות העסקיות של טכנולוגיות שרמת הישימות שלהן גבוהה – הפתרון של חברת "רודד" זוהה כטוב ביותר עבור בעיית הפלסטיק החקלאית.
'רודד תעשיות מחזור' מנצלת מגמות אלו ופיתחה תהליך מחזור יעיל וזולכך שניתן יהיה לנצל את פסולת הפלסטיק החקלאית ליצירת מוצרים סופיים וברי קיימא, כשהראשון בהם יהיה משטחי פלסטיק לשימושים
לוגיסטיים בתעשייה ובחקלאות. חברת "רודד תעשיות מחזור" הציגה פתרון שמבוסס על ייצור מוצר מפסולת הפלסטיק הקיימת. המוצר שלהם נבדק – יישומית, טכנולוגית ושיווקית והחברה מראה בשלות של כניסה לייצור.
תהליך הייצור של רודד אינו רגיש כמעט למזהמים ואין בו קושי בהתמודדות עם השיירים שאינם פלסטיק בתהליך הייצור. בנוסף, התוכנית הראשונית שלהם להפיק מוצרים בהיקף של 6,000 טון בשנה, נותנת מענה לכלל מרחב האשכול.
הצעת חברת רודד לאיסוף מהחקלאי בתעריף 0 לחקלאי היא ההצעה המיטבית שיש עבור מרבית הפלסטיק במרחב (למעט צנרת השקיה) ולא נראה כי בעתיד הקרוב צפויה להיות הצעה טובה מזו. לכן נראה כי יוכלו לספק מענה לא רק לפסולת הנוצרת כי אם גם לערמות הפלסטיק הפזורות היום בשטח שנאמדות באלפי טונות.
מתקן האיסוף יוקם בקיבוץ כרם שלום, ומתוכנן להיפתח לקליטת פסולת באפריל 2022.
יו"ר אשכול נגב מערבי וראש עיריית שדרות, אלון דוידי: "בשיתוף הפעולה שלנו עם 'רודד' יש בשורה אמיתית לחקלאים, לרשויות ולתושבים. אנחנו פועלים רבות ליצירת סביבה נקיה, בריאה וטובה יותר במרחב שלנו והמהלך הזה הוא אבן דרך חשובה, זאת לצד הקמת מערך טיפול שלם באשכול לנושא הפסולת החקלאית. החיבור להזדמנות העסקית הוא חשוב ופורץ דרך וערב חתימת ההסכם אנחנו מברכים את כל העוסקים במלאכה ומאחלים בהצלחה למיזם חשוב זה".