נחנך גן הגבורה והזיכרון בשדרות
לזכר חללי ונרצחי "חרבות ברזל"
"השבר והתקומה": עיריית שדרות, הקרן לפיתוח שדרות וועדת ההנצחה העירונית, הקימו את אתר ההנצחה והמורשת- אנדרטה חיה ונושמת לזיכרון שמורכבת מח"י עמודי הנצח.
ב-7/10/24, כשנה לאחר הטבח ולפרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נחנך בטקס הזיכרון העירוני, אתר הנצחה וזיכרון לנרצחי ונופלי העיר שדרות וסביבתה.
אתר זה הוקם בהחלטת ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, צוות הקרן לפיתוח שדרות, בראשות המנכ"ל מיכאל סימן טוב ומנהלת מחלקת התיירות והמורשת, חן כהן, ובשיתוף ועדת ההנצחה העירונית, בראשותה של סגנית ראש העיר, יהודית אוליאל מלכה, הכוללת את סגנית ראש העיר, חוה נחשונוב, חבר המועצה יניב פרץ, נציגי הציבור אהרל'ה כהן, אלה גלפנט ונתן בר-יוחאי וכן נציגות של המשפחות השכולות – איילת יאיר (אברג'ל), מיכל מגירא ורותי כהן.
גן הגבורה והזיכרון הוא המקום בו יוכלו בני המשפחות, תושבי העיר ומבקרים, להיחשף לסיפור העיר שדרות בשבעה באוקטובר, לחוסן לערבות ההדדית ולגבורה.
התכנון והקמת האתר נבחר על- ידי משרד שלומית עצבה, המתמחה בתכנון ואוצרות של מרחבים ציבוריים.
באתר, הנצחה אישית לכל אחד ואחת מתושבי ותושבות העיר, שנפלו באותה שבת ארורה. שביל הזיכרון בנוי משרידי מבנה תחנת המשטרה ומאפשר לפסוע בין השבר לתקומה – "מחרבותיה אקומם".
בחלל שנפער, במקומו של מבנה המשטרה, עומדת כעת אנדרטת עמודי הנצח. ח"י עמודים ( 18 עמודי זיכרון) הנישאים אל השמים ומייצגים את הערבות ההדדית ואת הקהילה בשדרות ובמרכזם חלל ריק לזכר הנופלים.
בראש העמודים "אותיות פורחות באוויר" ובבסיסם משפטי חוסן שנבחרו בתהליך של שיתוף ציבור עם תושבי העיר שדרות. הציטוטים נבחרו בצורה מאוזנת בין מילות כאב למילות תקווה. על גבי העמודים ציטוטים המבטאים את האמונה והתקווה של שדרות ושל העם היהודי לאורך הדורות, אשר נשארת איתנה אל מול ההרס והשכול. בין הציטוטים חרוט משפט מתוך ספר יחזקאל, פרק ט"ז: "ָאֶעֱבֹ֤ר עָלַ֙יִךְ֙ וָֽאֶרְאֵ֔ךְ מִתְבּוֹסֶ֖סֶת בְּדָמָ֑יִךְ וָאֹ֤מַר לָךְ֙ בְּדָמַ֣יִךְ חֲיִ֔י וָאֹ֥מַר לָ֖ךְ בְּדָמַ֥יִךְ חֲיִֽי". ציטוט נוסף הינו "ביום של חג או יום של חול, שדרות ובית איש וכינור" (מיכה ביטון וחיים אוליאל). המילים והאותיות שמופיעות על העמודים הם ההוכחה לנצחיות עם ישראל והעיר שדרות החזקים מכל משבר ואתגר.
את האנדרטה מלווה פסקול מקורי של היוצרים המקומיים חיים אוליאל (להקת "שפתיים") ורן אלמליח (להקת "כנסיית השכל").
בנוסף, בגן הזיכרון הוצבו קירות סיפור אודות מאורעות ה- 7 באוקטובר ביישובי שדרות והעוטף, וכן סיפור הגבורה על הקרב בתחנת המשטרה.
אתר ההנצחה של העיר שדרות מוקם בשיתוף מנהלת תקומה, משרד המורשת, המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל. צוות ההקמה שכלל אנשי אקדמיה ומחקר בתחום ההנצחה ביקש להשמיע את הקולות של יצירת אתרי ההנצחה מעוררי ההשראה והייחודיים הקיימים בעולם ולייצג תפיסות הנצחה שהן לא רק זיכרון אלא גם מורשת וגבורה.
"גן הגבורה והזיכרון הוא פרויקט מרגש וחשוב מאין כמותו", אומרת חן כהן, מהצוות המוביל של הקמת הגן, "בחרנו אלמנטים שיצליחו להעביר בכל החושים את המסר הברור שלנו בשדרות- מתוך השבר וההרס אנחנו קמים וצומחים. הסיפור של שדרות לא התחיל ב7 באוקטובר, שדרות היא בירת החוסן כבר שנים. בחרנו לחיות ולגור פה ואנחנו רוצים שכל מי שמגיע יצא מכאן מחוזק".