עיריית שדרות יוצאת למאבק באנטישמיות בעולם הגיימינג

עיריית שדרות יוצאת למאבק באנטישמיות בעולם הגיימינג

לראשונה בישראל, רשות מקומית לוקחת אחריות על המאבק באנטישמיות ושמירה על בני הנוער שלה בעולם הגיימינג. עיריית שדרות, בשיתוף מרכז הדיגיטל הלאומי ומשרד התפוצות והמאבק באנשטישמיות, הכריזה על יוזמה פורצת דרך שתתמקד בהתמודדות עם תופעות של שנאה ואנטישמיות במרחבי המשחקים המקוונים. במסגרת המהלך, התקיים כנס ראשון מסוגו שאיגד מומחים מעולמות ההסברה, פיתוח המשחקים וקהילות הגיימינג, במטרה להיאבק בתופעות של שיח שנאה ולהציע כלים מעשיים להגברת המודעות וההתמודדות עם הבעיה.

ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, שהוביל את היוזמה יחד עם מרכז הדיגיטל הפועל בשיתוף העירייה ומשרד התפוצות, הסביר את החשיבות האסטרטגית של המהלך: "שדרות היא עיר שמובילה חדשנות דיגיטלית ושמה דגש על חינוך והגנה על בני הנוער שלה. אנחנו לא יכולים להתעלם מהעובדה שעולם הגיימינג הפך לזירה חברתית משמעותית, ושם מתנהלים שיחים חשובים – אך גם שם מתקיימות תופעות של שנאה ואנטישמיות. אם אנחנו רוצים לשמור על הילדים שלנו ולהבטיח סביבה מכבדת, אנחנו חייבים לפעול בזירה הזו. רשויות מקומיות הן הגורם המשמעותי ביותר בחינוך ילדינו – הן במסגרות הרשמיות, הן בחינוך הבלתי פורמלי והן במרחבים הדיגיטליים שבהם בני הנוער נמצאים יום יום. האחריות שלנו היא לוודא שכל זירה שבה הם פעילים תהיה מקום בטוח ומכבד, והמהלך הזה הוא צעד ראשון בכיוון".

הכנס שנערך בשדרות הציג לראשונה שיתוף פעולה ייחודי בין אנשי הסברה, מפתחי משחקים, יוצרי תוכן, משפיעני רשת ופעילים חברתיים, כולם התכנסו במטרה לגבש אסטרטגיות פעולה למאבק באנטישמיות בעולם הגיימינג. במהלך הכנס התקיימו פאנלים מקצועיים שעסקו בשיתוף פעולה עם חברות גיימינג לפיתוח כלים לזיהוי והסרת תכנים אנטישמיים בזמן אמת, יצירת קמפיינים חינוכיים מבוססי גיימינג לקידום מסרים של סובלנות וכבוד הדדי, פיתוח כלים ואמצעים לדיווח על תכנים פוגעניים באופן נגיש ויעיל, ועידוד קהילות גיימרים חיוביות המעודדות שיח פתוח ומכבד.

יוזמי הכנס מדגישים כי מדובר בצעד ראשון במהלך רחב יותר, שנועד להתאים את המאבק באנטישמיות לעידן הדיגיטלי. עד כה, התמקדו גופי ההסברה בעיקר ברשתות החברתיות המסורתיות, אך כעת יש הכרה בצורך להרחיב את הפעילות גם לעולם הגיימינג – זירה שמשפיעה באופן עמוק על תרבות האונליין הגלובלית.

בעשור האחרון חלה צמיחה עצומה בתעשיית המשחקים המקוונים, שהפכה לזירה מרכזית של שיח תרבותי וחברתי. אינטראקציות יום-יומיות בין מיליוני שחקנים יוצרות קהילות גלובליות סביב משחקים, אירועי ספורט אלקטרוני (Esports) ושידורי סטרימינג. אולם, לצד החוויה החיובית, מתגלות גם תופעות של שיח שנאה, גזענות ואנטישמיות. קלות הגישה והאנונימיות היחסית ברשת מאפשרות הפצה נרחבת של תכנים פוגעניים, לעיתים ללא פיקוח מספק.

לצד זה פורסמו מחקרים ודיווחים רבים המעידים על התגברות תופעות של אנטישמיות במשחקים מקוונים פופולריים, בהם משחקי יריות (Vכמו Counter-Strike: Global Offensive ו-Call of Duty), משחקי MOBA (כדוגמת League of Legends או Dota 2) ואף משחקי באטל רויאל וקהילות יצירה דוגמת Minecraft ו-Roblox. בשל האנונימיות והאווירה התחרותית המאפיינות סביבות אלה, ישנם שחקנים המרגישים חופשיים להתבטא בקללות וגידופים שונים, לרבות הערות פוגעניות כלפי יהודים וסמלים נאציים. ההיקף העולמי של התופעה קשה לאמוד באופן מוחלט, אך בהתחשב במיליוני המשתתפים במשחקים הללו, הערכות מצביעות על כך שמיליוני אנשים עלולים להיחשף לתוכן אנטישמי. ארגונים כמו ה-ADL (הליגה נגד השמצה) והחברות המפתחות עצמם מתעדים ומנסים להילחם בתופעה באמצעות כלים אוטומטיים לזיהוי ביטויי שנאה ודיווח משתמשים, אולם עדיין לא ניתן לפקח על כל אינטראקציה בזמן אמת, כך שתופעות של אנטישמיות ושנאה דומות מוסיפות להתקיים.

מנהלת מרכז הדיגיטל, גתית בוטרה: "עולם המשחקים הוא זירה משמעותית לעיצוב תפיסות ודעות. כדי להיאבק בתופעות של אנטישמיות ושנאה, עלינו לפעול היכן שהשיח מתקיים – גם בתוך משחקי מחשב משחקים אינם רק בידור – הם מרחב מפגש תרבותי ובין-דורי. אם נצליח להטמיע כלים אפקטיביים להתמודדות עם אנטישמיות ושנאה בזירה הזו, נוכל לחולל שינוי אמיתי. הכנס בשדרות הוא צעד ראשון במהלך חדשני, שמשלב טכנולוגיה, יצירתיות ורצון כן לגשר על פערים – במטרה ליצור עתיד דיגיטלי בטוח ומכיל יותר לכולם".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *